Monday, 12 May 2008

Filmanmeldelse: The Howling

1981 USA
Ressigert av Joe Dante

Filmen begynner med en kvinnelig reporter som under et møte med en ukjent mann på en pornobutikk blir kraftig traumatisert når politiet braser inn og skyter i hjel hva de antar er en sexforbryter.
Kvinnen, Karen White drar så til en slags terapi-leir ute på landet for komme seg etter sjokket.
Men etter hvert begynner hun å oppdage merkelige ting. Som spor som viser at forbryteren hun møtte hadde besøkt dette stedet før møtet deres. Tilfeldighet?
Og som det ikke var merkelig nok, så hører hun ulelyder utenfor hytta, blir angrepet av hårete udyr og det viser seg at flere av folkene i denne terapigruppen er varulver!

Filmen er stødig ressigert av Joe Dante, mannen som muligens er mest kjent for de to Gremlins filmene han lagde senere. Filmen klarer å bygge opp mange skumle scener som en ekkel sekvens med en avhogd varulvhånd som råtner bort, flotte forvandligseffekter, folk som blir jaget i tåkelagte skoger og en mot slutten med en blodig morder med ansiktet vansiret av syre.

Når det gjelder varulvene her så har Dante tatt noen friheter, de kan forvandle seg når de vil, ikke bare når det er fullmåne. Og flere av dem er onde og drapslystne også i mennesklig form.
Men de kan som varulver flest kun avlives med sølvkule og gjør andre til nye ulver ved å bite dem. Så denne nye tolkningen med egne ideer og og elementer fra varulvmyten funker faktisk ganske bra.

For å oppsumere så er The Howling en veldig flott og underholdene skrekkfilm med bra skuespiller innsatser og effekter som har tålt tidens tann veldig bra. Verdt å få med seg.

3 comments:

Jonas Larsen said...

Denne må jeg få sett. Har i grunnen sett litt for lite varulvfilmer.

Klassikere som "The Wolf Man" (fra 1941) og "An American Werewolf in London" (1981), pluss noen til, har jeg fått med meg.

Noen du vil anbefale?

De skal forresten lage en ny versjon av Wolf Man.

http://www.imdb.com/title/tt0780653/

Alex. G said...

Har ikke fått sett så mange selv, men er en bra Tales From The Crypt episode om varulver med Timothy Dalton som er verdt å få med seg.

Jonas Larsen said...

Okei. Skal se om jeg får sporet den opp.

Nå skal jeg se "Army of Darkness" ;-)